Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ECO-job

Een beter milieu begint bij ECO-job!

Contact

Schrijf je in: flora & faunaseizoen 2024

Vacature

Snel zoeken
Bekijk alle vacatures

Aan het werk met...Davy Rademaker

Davy Rademaker (27) is als assistent luchttechniek werkzaam voor KW3 uit Veenendaal.

Ben je altijd in het milieuwerkveld actief geweest?

Nee. Nadat ik in 2010 mijn MLO-opleiding Laboratoriumtechniek heb afgerond, ben ik eerst een tijdje gaan werken. Zo ben ik onder andere enkele maanden bouwvakker geweest in Australië. Eenmaal terug in Nederland ben ik in 2011, in combinatie met een opleiding, als sterilisatiemedewerker in het ziekenhuis aan de slag gegaan. Uiteindelijk kwam ik er toch achter dat ik het liefst iets met mijn MLO-opleiding wilde doen binnen het werkveld milieu. Twee maanden geleden ben ik bij KW3 begonnen als assistent luchttechniek.

Hoe ben je bij KW3 terecht gekomen?

Aangezien ik weinig tot geen werkervaring had in het werkveld milieu, was mijn zoektocht naar een passende baan soms erg lastig. Veel functies waren bovendien tijdelijk van aard en daar wilde ik mijn vaste baan in het ziekenhuis niet voor opgeven. Via ECO-job mocht ik enkele maanden geleden op gesprek bij KW3, een bedrijf dat gespecialiseerd is in emissiemetingen. KW3 gaf me direct het gevoel dat ze iemand voor langere tijd nodig hadden, waardoor de kans reëel is dat ik hier na mijn tijdelijke contract langer kan blijven.

Wat voor werkzaamheden doe je precies als assistent luchttechniek?

Ik verricht voornamelijk stofmetingen en natchemische metingen aan schoorstenen. Deze metingen vinden vooral plaats bij bedrijven die gelegen zijn op industrieterreinen, zoals de Botlek. De manier waarop gemeten wordt is verschillend. Bij sommige schoorstenen moet je voor luchtmetingen omhoog via een kooiladder en direct aan de bovenkant van de schoorsteen meten. Andere schoorstenen zijn lager en te bereiken via een slang die richting de top wordt gebracht. Stoffen die uit de schoorsteen komen, worden vervolgens beneden met speciale zuigapparatuur opgezogen. Via een vloeistoffilter worden de stoffen geabsorbeerd en kan er gemeten worden hoeveel er van een bepaalde stof wordt uitgestoten.

Het is maar goed dat je geen last hebt van hoogtevrees, toch?

Dat klopt. Wel heb ik inmiddels ervaren dat het veel kracht kost om bij de top van een schoorsteen te komen. De eerste keer is nog wel te doen, maar als je vervolgens nogmaals omhoog moet, dan is dat best zwaar. Twee keer 70 meter op en neer in een kooiladder is behoorlijk taai. Naast de metingen die ik verricht, zorg ik er overigens ook voor dat de meetbus weer netjes en schoon wordt afgeleverd voor de volgende klus. Het is in ieder geval een functie met veel afwisseling. De ene week ben ik bijvoorbeeld werkzaam op een industriële locatie in Rotterdam of Amsterdam, terwijl ik de andere week een aantal dagen aan het werk ben in Groningen, waar we dan ook overnachten.

Wat bevalt je het meest aan je functie als assistent luchttechniek?

Ik vind het prettig om buiten te werken. Verder vind ik het leuk om met het milieu en met milieugerelateerde stoffen bezig te zijn. Mijn functie als assistent luchttechniek heeft veel raakvlakken met de MLO-richting die ik heb gevolgd. In de dagelijkse praktijk ervaar ik dan ook de voordelen van mijn laboratoriumachtergrond. Dat merk ik aan kleine dingetjes. Om stoffen te kunnen meten, worden ze opgevangen door middel van filtertjes en dat vraagt om nauwkeurig werken. Op het MLO is me echter aangeleerd om secuur te werk te gaan. Verder heb ik door mijn laboratoriumachtergrond ook een redelijk gevoel voor welk absorptiemiddel bij welke stof past.

Wat zijn je ambities voor de lange termijn?

Daar denk ik eigenlijk nog niet veel over na. Inmiddels weet ik wél dat ik wil doorgroeien binnen het milieuwerkveld, eventueel door in de toekomst een deeltijdopleiding HBO Milieukunde te volgen. Dat gevoel had ik voorheen niet als sterilisatiemedewerker in het ziekenhuis, waar ik al snel wist dat het maar voor een paar jaar zou zijn. Vooralsnog is het verrichten van luchtmetingen een vrij nieuw werkveld voor me. Pas als ik alles volledig beheers, is het wellicht tijd om mijn ambities verder vorm te geven. Voorlopig bevalt het me erg goed bij KW3 en valt er als assistent luchttechniek nog veel te leren.

ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.