Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ECO-job

Een beter milieu begint bij ECO-job!

Contact

Schrijf je in: flora & faunaseizoen 2024

Vacature

Snel zoeken
Bekijk alle vacatures

Aan het werk met... Arjan Wiersma

Arjan Wiersma noemt zichzelf een natuurmens. In zijn vrije tijd is hij dan ook veel buiten te vinden. Hij vindt het vooral belangrijk dat hij plezier heeft in het werk dat hij doet. “Wanneer je plezier in je werk hebt, presteer je ook beter. Ik heb affiniteit met de natuur en ecologie. Het uitvoeren van veldwerk en het schrijven van rapporten spreekt mij ook erg aan. Daarnaast vind ik het interessant om mij te verdiepen in de relevante natuurwetgeving.” De 25-jarige ecoloog is net afgestudeerd en begon onlangs via ECO-job zijn eerste baan bij Vos Ruinerwold B.V. in Grou. Hier kan hij aan de slag met zijn passies.

Tijdens zijn opleiding was hij al op de hoogte van het bestaan van ECO-job. “Hier heb ik mij ingeschreven. Na een tijdje kreeg ik een telefoontje of ik interesse had om ecologische Quick Scans uit te voeren. Na een kennismakingsgesprek mocht ik meteen aan de slag.”

Arjan studeerde Milieukunde aan van Hall Larenstein te Leeuwarden en volgde daarna een Master ecologie en waterkwaliteit aan de Wageningen Universiteit. Daarnaast deed hij vrijwillige broedvogel inventarisaties. Inmiddels is hij sinds kort ook elders werkzaam waar hij onder andere subsidieaanvragen van agrariërs beoordeelt.

Leerzame stages

Tijdens zijn studie deed hij al de nodige ervaring op in het veld. “Ik heb onder andere stage gelopen en praktische ervaring opgedaan. “Tijdens deze stage heb ik gekeken naar de verspreiding van de Grote Modderkruiper in het Haaksbergerveen (Overijssel). De Grote Modderkruiper is een beschermde vissoort. Ik heb daarbij door veldwerk gegevens over de verspreiding verkregen en daarover een rapport geschreven. Dit vond ik erg leuk om te doen: vooral de combinatie veldwerk en het schrijven van een rapport sprak mij aan.. Hier heb ik gekeken naar de kwaliteit van stadswater in verschillende steden in Friesland. Ook daar heb ik een rapport van geschreven. Deze stage was erg leerzaam, doordat ik mij kon verdiepen in de relevante waterwetgeving. En ik heb geleerd te werken met diverse waterkwaliteitsmodellen.
Tijdens mijn Master liep ik stage bij een instituut voor Ecologie. Hier heb ik een literatuuronderzoek gedaan naar de hoeveelheid stikstof en fosfaat in de cellen van algen en waterplanten. Deze vraag is relevant met betrekking tot het opwarmende klimaat: de hogere watertemperatuur heeft namelijk invloed op de hoeveelheden van deze elementen in de cellen. Ik vond dit een leuke opdracht om uit te voeren en heb er veel van geleerd, waaronder het kritisch lezen en beoordelen van wetenschappelijke artikelen. Het wetenschappelijke karakter van deze opdracht sprak mij echter minder aan. Het geeft daarentegen natuurlijk veel voldoening als informatie uit het rapport wordt opgevolgd en ik zo een bijdrage kan leveren aan een gezond milieu.”

Quick Scans

Voor zijn werkgever voert hij ongeveer eenmaal per twee weken een ecologische Quick Scan uit op de Burd nabij Grou. Hier werkt het bedrijf aan een herinrichtingproject van de oevers en kades langs het Prinses Margriet kanaal. Arjan: “Mijn taak is inventarisaties uit te voeren in het kader van de Flora en Faunawet. Hierbij kijk ik of er beschermde planten of dieren in het gebied aanwezig zijn. Van deze inventarisaties schrijf ik tevens een rapport. “Wat mijn werk lastig kan maken, is wanneer ik beschermde soorten in het gebied aantref en dit invloed heeft op de werkzaamheden van de aannemer. Ik heb dit tot nu toe nog niet meegemaakt, maar het lijkt mij best lastig te communiceren. De soorten die ik tot nog toe heb aangetroffen zijn alleen licht beschermd en dat betekent dat er geen ontheffingen nodig zijn.
Tijdens de Quick Scans loop ik een van tevoren afgesproken traject, waarin ik alle aangetroffen flora en fauna registreer met een mobiele App. Deze app legt tegelijkertijd ook de coördinaten vast van de waarnemingen. Vervolgens kan ik thuis deze waarnemingen relatief makkelijk in kaart brengen.”
Als er beschermde soorten in het gebied aanwezig zijn probeert Arjan dit direct na de inventarisaties te communiceren met de aannemer. Door middel van kaartjes waar de locaties van de soorten op staan, probeert hij dit te verduidelijken. Daardoor is men meteen op de hoogte en kan hier op ingespeeld worden met de werkzaamheden.

Toekomst

Arjan heeft het naar zijn zin bij zijn huidige werkgever, maar kijkt ook vooruit: “Dit is wel het type werk waar mijn affiniteit ligt. Ik zou in de toekomst ook werk willen doen waarbij de focus ligt op integrale omgevingsvraagstukken. Dit is tegenwoordig namelijk heel erg belangrijk bij diverse projecten. Voorbeelden hiervan zijn wegenbouw, de aanleg van een windmolenpark en de aanleg van bedrijventerreinen. Ecologie is namelijk nooit het enige belang. Het werk dat ik nu doe is grotendeels puur ecologisch en heeft niet veel raakvlakken met andere werkterreinen. Ik zou me bijvoorbeeld willen richten op het ontwikkelen van inrichtingsplannen van (natuur)gebieden. Hierbij heb je te maken met verschillende belangen, zoals agrariërs, waterhuishouding, natuur en recreatie. Ook zou ik het leuk vinden om werkzaamheden te doen, die naast ecologie raakvlakken hebben met bijvoorbeeld lucht- en bodemkwaliteit.”

ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.