Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
ECO-job

Een beter milieu begint bij ECO-job!

Contact

Schrijf je in: flora & faunaseizoen 2024

Vacature

Snel zoeken
Vacatures
inRegio 's-Gravenzande
inRegio Schiedam
inRegio Rotterdam
Bekijk alle vacatures

5 opmerkelijke inventarisaties tijdens het flora en fauna seizoen.

De koeien staan weer buiten en dat betekend dat de lente officieel is begonnen. Maar de koeien zijn niet de enige dieren die tevoorschijn komen. Het begin van de lente is ook het begin van het flora en fauna seizoen en voor je het weet schieten de bloemen uit de grond en vliegen de insecten je om de oren. Het perfecte moment voor de jaarlijkse flora en fauna inventarisatie. Deze wordt onder andere gehouden om de populatie in beeld te krijgen en bedreigde soorten te beschermen Maar flora en fauna gaat verder dan de bloempjes en bijtjes die iedereen kent. Dit zijn 5 opmerkelijke flora en fauna inventarisaties.

1. Bermvegetatie
Nederland kent in totaal zo’n 52.000 hectare berm. Deze groene stroken langs wegen en paden zijn van groot belang als verbindingen tussen allerlei natuurgebieden en verbeteren zo de migratiemogelijkheden van allerlei plant- en diersoorten. Om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten planten die groeien in de bermen worden tellingen gedaan.

2. Vleermuizen
Ja zeker, ook de vleermuizen worden geteld. Er leven namelijk zo’n twintig verschillende soorten vleermuizen in ons land. En ondanks het feit dat deze beestjes best oud kunnen worden, zijn ze vrij kwetsbaar. Om deze reden zijn alle in Nederland levende vleermuissoorten bij wet beschermd en worden deze ieder jaar geteld om een goed beeld te krijgen van de vleermuispopulatie.

3. Broedvogels
Naast de bekende vogels worden iedere lente ook de broedvogels in Nederland geteld. Deze telling is wellicht nog belangrijker omdat deze inventarisatie een goed beeld geeft over de verspreiding van vogels in Nederland. Daarnaast geeft het nuttige informatie over de populatiegrootte van vogelsoorten waardoor de Rode Lijst van beschermde soorten up-to-date gehouden kan worden.

4. Plaaginsecten
Om informatie te verkrijgen over de kwaliteit van de (natuur)gebieden in ons land worden ook insecten geïnventariseerd. Maar het zijn vooral plaaginsecten zoals larven kunnen in korte tijd veel schade aanbrengen en dat heeft aanzienlijke effecten hebben op het bosecosysteem.

5. Amfibieën
Niet alleen op het land worden tellingen gedaan maar ook in de diverse poelen en plassen in Nederland. Daarin leven allerlei amfibieën zoals de Alpenwatersalamander en de Vroedmeesterpad. Het tellen van deze soorten is alleen wel een nachtklusje, omdat dan de meeste amfibiesoorten actief zijn.

Bij ECO-job plaatsen we jaarlijks vele flora- en faunamedewerkers voor inventarisatiewerkzaamheden. Ben je toevallig zelf inzetbaar voor veldwerkzaamheden / inventarisatiewerkzaamheden en beschik je over een gedegen flora- en faunakennis? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 078-3031690.

ECO NOVA B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.